Масляна 2019 в Україні: коли і як святкувати
Масляний або М'ясопусний тиждень починається за сім
днів до початку Великого посту. Вся детальна інформація про свято Масляної 2019
в Україні.
Свято запозичене з
язичницької культури, але відзначається християнами православного обряду вже
протягом декількох століть.
Що це за свято, чи треба до нього готуватися і
як проходить кожен день Масляної.
Дата Масляної 2019 в Україні,
вихідні
М'ясопусний тиждень щороку починається в різний період, це залежить від
дати Великодня і початку Великого посту.
Оскільки Великий піст у 2019 році почнеться 11 березня, Сирний тиждень
відзначатиметься з 4 по 10 березня.
Завершиться Масляна Прощеною неділею.
Підготовка до Масляної 2019
Зазвичай Масляна настає по закінченні зими, напочатку весни. Свято
асоціюється з пробудженням всього живого від зимової сплячки, ніби символізує
зустріч зими і весни.
Про історію походження свята відомо небагато, зате про те, як святкувати
Сирну седмицю, навпаки, інформації достатньо. Свято воістину народне, люди
придумали йому не одну назву, наприклад: "перепілочка",
"касаточка", "цілувальниця", "об'їдуха".
Кожен день масляного тижня має свою назву і призначення:
Понеділок - "зустріч". Жителі села зустрічалися,
обговорювали важливі моменти свята, планували щось, навіть обговорювали меню.
Вівторок - "загравання". Дуже важливий день для наречених, адже в
гості на оглядини приходила свекруха і тітки нареченого, а також домовлялися
про весілля.
Середа - "ласунка". У цей день зять приходив до тещі на млинці.
Мати дружини пекла млинці і готувала святковий стіл. Чим багатшим він був, тим
краще теща ставилася до зятя.
Четвер - "розгуляй". Починаючи з цього дня, заборонялося
працювати. Люди влаштовували гуляння, відвідували ярмарки з балаганами і
кулачними боями.
П'ятниця - "тещин вечір". Тепер вже теща збиралася до зятя на
млинці. Вона повинна була прийти не одна, а з численними подругами, сусідками,
близькими родичками.
Субота - "посиденьки зовиці". В гості очікували
сестер чоловіка. Якщо вони були незаміжні, то також можна було запросити
неодружених молодих людей.
Неділя - "прощання". Заключний день м'ясопусної
седмиці, палили опудало, прийнято просити у всіх прощення.
Традиції та звичаї
Масляна - останній тиждень перед Великоднім постом, коли віряни тривалий
період не зможуть вживати м'ясо-молочну продукцію.
Великий піст - ще й час роздумів, молитов, тому останні дні перед ним
проводять весело: печуть млинці і готують іншу смакоту, співають пісні,
влаштовують масові гуляння. Примітно, що в м'ясопусний тиждень м'ясні страви
вже їсти не можна, а ось на молочні продукти заборон немає.
За традицією в давні часи на Масляну каталися на конях. Молоді хлопці, які
хотіли вступити в шлюб, навіть купували до свята нові сани. Вечорами палили
багаття і стрибали через них, вдень весело проводили час, наприклад, з'їжджали
з крижаних гірок.
Існувала також традиція переодягання для показу театралізованих вистав.
Після них влаштовували масовий бенкет. Люди вірили в те, що якщо Масляну
провести весело, значить, весь рік буде вдалим, і сумувати не доведеться.
У Масляної є два головних
символи - солом'яне опудало і млинці
Опудало наряджали в жіночий одяг, в руки "вручали" млинець.
Ляльку ставили посеред села і в останній день свята спалювали. Подібний ритуал
означав закінчення зими, адже нерідко Масляна збігалася з днем весняного
рівнодення.
Свято не обходиться без млинців. Подібний атрибут був обраний не просто
так: млинці за формою нагадують сонце. Богом сонця язичники вважали Ярила, а
значить, саме його необхідно закликати на допомогу і "прогнати зиму".
Млинці на Сирному тижні печуть щодня, але найбільше з четверга по неділю.
Перший спечений у понеділок млинець необхідно віддати убогим для поминання
покійних родичів.
Не існує стандарту млинців на Масляну, їх печуть з будь-яких видів борошна,
можна додавати в тісто різні інгредієнти.
Крім млинців, на Сирному тижні готують оладки, різні пироги і пиріжки,
сирники, булочки. А в Прощену неділю головною стравою повинна стати яєчня або
омлет.
Немає коментарів:
Дописати коментар