середа, 6 березня 2019 р.

Святкуємо Масляну



Масляна 2019 в Україні: коли і як святкувати


Масляний або М'ясопусний тиждень починається за сім днів до початку Великого посту. Вся детальна інформація про свято Масляної 2019 в Україні.

      Свято запозичене з язичницької культури, але відзначається християнами православного обряду вже протягом декількох століть.  
      Що це за свято, чи треба до нього готуватися і як проходить кожен день Масляної.


Дата Масляної 2019 в Україні, вихідні

  М'ясопусний тиждень щороку починається в різний період, це залежить від дати Великодня і початку Великого посту.
  Оскільки Великий піст у 2019 році почнеться 11 березня, Сирний тиждень відзначатиметься з 4 по 10 березня.
  Завершиться Масляна Прощеною неділею.

Підготовка до Масляної 2019

 
 Зазвичай Масляна настає по закінченні зими, напочатку весни. Свято асоціюється з пробудженням всього живого від зимової сплячки, ніби символізує зустріч зими і весни.

 Про історію походження свята відомо небагато, зате про те, як святкувати Сирну седмицю, навпаки, інформації достатньо. Свято воістину народне, люди придумали йому не одну назву, наприклад: "перепілочка", "касаточка", "цілувальниця", "об'їдуха".

 Кожен день масляного тижня має свою назву і призначення:

 Понеділок - "зустріч". Жителі села зустрічалися, обговорювали важливі моменти свята, планували щось, навіть обговорювали меню.

 Вівторок - "загравання". Дуже важливий день для наречених, адже в гості на оглядини приходила свекруха і тітки нареченого, а також домовлялися про весілля.

 Середа - "ласунка". У цей день зять приходив до тещі на млинці. Мати дружини пекла млинці і готувала святковий стіл. Чим багатшим він був, тим краще теща ставилася до зятя.

 Четвер - "розгуляй". Починаючи з цього дня, заборонялося працювати. Люди влаштовували гуляння, відвідували ярмарки з балаганами і кулачними боями.

 П'ятниця - "тещин вечір". Тепер вже теща збиралася до зятя на млинці. Вона повинна була прийти не одна, а з численними подругами, сусідками, близькими родичками.

 Субота - "посиденьки зовиці". В гості очікували сестер чоловіка. Якщо вони були незаміжні, то також можна було запросити неодружених молодих людей.

 Неділя - "прощання". Заключний день м'ясопусної седмиці, палили опудало, прийнято просити у всіх прощення.

Традиції та звичаї



 Масляна - останній тиждень перед Великоднім постом, коли віряни тривалий період не зможуть вживати м'ясо-молочну продукцію.

 Великий піст - ще й час роздумів, молитов, тому останні дні перед ним проводять весело: печуть млинці і готують іншу смакоту, співають пісні, влаштовують масові гуляння. Примітно, що в м'ясопусний тиждень м'ясні страви вже їсти не можна, а ось на молочні продукти заборон немає.

 За традицією в давні часи на Масляну каталися на конях. Молоді хлопці, які хотіли вступити в шлюб, навіть купували до свята нові сани. Вечорами палили багаття і стрибали через них, вдень весело проводили час, наприклад, з'їжджали з крижаних гірок.


 Існувала також традиція переодягання для показу театралізованих вистав. Після них влаштовували масовий бенкет. Люди вірили в те, що якщо Масляну провести весело, значить, весь рік буде вдалим, і сумувати не доведеться.

У Масляної є два головних символи - солом'яне опудало і млинці


 Опудало наряджали в жіночий одяг, в руки "вручали" млинець. Ляльку ставили посеред села і в останній день свята спалювали. Подібний ритуал означав закінчення зими, адже нерідко Масляна збігалася з днем ​​весняного рівнодення.

 Свято не обходиться без млинців. Подібний атрибут був обраний не просто так: млинці за формою нагадують сонце. Богом сонця язичники вважали Ярила, а значить, саме його необхідно закликати на допомогу і "прогнати зиму".

 Млинці на Сирному тижні печуть щодня, але найбільше з четверга по неділю. Перший спечений у понеділок млинець необхідно віддати убогим для поминання покійних родичів.

 Не існує стандарту млинців на Масляну, їх печуть з будь-яких видів борошна, можна додавати в тісто різні інгредієнти.

 Крім млинців, на Сирному тижні готують оладки, різні пироги і пиріжки, сирники, булочки. А в Прощену неділю головною стравою повинна стати яєчня або омлет.



Немає коментарів:

Дописати коментар